Kaj moramo vedeti pred nakupom dišave za avto?

Tudi če redno peremo svoje jeklene konjičke ter čistimo notranjost, imamo velikokrat neprijetne vonjave, oziroma želimo, da naša notranjost diši lepo.

Vendar, preden se odločimo za uporabo vonjav za avto, moramo upoštevati nekaj stvari.

Vrsta osvežilca

Na trgu poznamo veliko različnih vrst dišav za naše jeklene konjičke, od lepljivega gela, raznoraznih palic, do vtičnic za zračnike. Če želimo ugotoviti, katera vrsta dišave je najbolj primerna za naš avto, oziroma za nas, je dobro vedeti, kako dišave delujejo.

Našteli bomo nekaj najbolj pogosto najdene vrste dišav

Dišava zraka v obliki pločevinke – Sestoji iz dišečega gela v pločevinki, ki je običajno narejena iz plastike ali kovine z luknjami na pokrovu. Za nadzor količine vonja, ki uhaja iz pločevnike, lahko luknje zapremo ali odpremo. So enostavni za uporabo, ter jih je mogoče namestiti kamor koli, vendar zahtevajo ustrezen pretok zraka, da lahko izkoristimo največji učinek.

Viseči osvežilci zraka iz kartona – Z vrvico pritrjen na kos kartona, so običajno obešeni na vzratno ogledalo. Zrak ki doseže karton, pomaga sprostiti vonj po avtu.

Dišava v obliki aerosolnega prišila – Z enakimi funkcijami, kot razpršilci za osvežitev prostora, lahko aerosolni razpršilci hitro rešijo skoraj vsak prostor od neprijetnih vonjev. Na žalost učinki takih dišav niso dolgotrajne in drobne kapljice pršila bodo pustile rahle usedline na površinah, ki so grde, a jih je mogoče očistiti. Prav tako, ker ta prišila uporabljajo stisnjen zrak ali plin za razprševanje, jih ni priporočljivo puščati v poletnih mesecih v avtomobilu, saj lahko pride do eksplozije.

Na trgu je veliko različnih vonjev, med katerimi lahko izbirate. Ko se odločite za vrsto vonja, ki bi jo želeli v sojem avtu, naj temelji na osebnih željah in mnenjih. Nekatere dišave lahko pomagajo pri avtomobilski slabosti, to so dišave z močnimi vonji, druge pa lahko tudi povzročajo alergijsko reakcijo, sploh če sestavine niso kakovostne.

Nasvet: Pri izbiri dišave je koristno upoštevati, da bo potnikom na splošno všeč. V razmislek naj vam bo tudi kako dolgo bo dišava trajala, ter kakšne so ocene strank.

 

Čeprav so dišave na splošno relativno poceni, je cena tisto, na kar vozniki gledajo, ko gre za nakup. Nobene dišave ni priporočljivo kupiti, samo zato ker je poceni, ampak se je potrebno osredotočiti na to, kako dolgo bo zdržala.

Sestavine:

Tako kot bi morali upoštevati vsebino in hranilne vrednosti na embalaži hrane, enako bi moralo eljati tudi za dišave v avtu. Saj je vonj tisto, ki ga vdihavamo v svoja pljuča. Medtem ko dišave za avtomobile učinkovito opravljajo svoje delo ter dišijo res prijetno, so kemikalije in nekvalitetne sestavine dišave, sploh pri cenejših verzijah, za nas lahko škodljive.

Pomembno je, da vaš avto ostane svež, dišeč in čist. Saj ne vpliva le na vase razpoloženje na cesti, ampak vašim potnikom ustvarja vtis o vas.

Nihče ne bo hotel vstopiti v avto, ki smrdi ali je umazan.

Kakor noben nebo sedel z vami na kavi, če se niste stuširali že dva tedna.