Kako izbrati pravo dišavo zase?

V službi preživimo tretjino dneva, zato si ob vrnitvi domov, v oazo počitka in varnosti, želimo biti obkroženi z prijetnim in dišečim okoljem.

Ljudje radi preživljajo čas doma, ki diši po čistoči, sveže pripravljeni hrani ali rožah.

Sposobnost vohanja vonjav je glavni človekov občutek, ki sproža spomine, zato ni čudno, da vas vonji doma spominjajo na praznike in najboljše dni v letu.

Ob božiču vonji mandarin, smreke, cimeta, ob rojstnem dnevu dišave parfumov ali pekovskih izdelkov, ob veliki noči vonj narave, cvetja in svežega kruha, poleti pa se povezuje s svežim, jagodnim in gozdom.

Da vam ne bo treba čakati, da pridejo vaši najljubši prazniki, poskusite, da vaš dom zadiši takrat, ko si vi to zaželite.

Prijetne dišave imajo pozitiven učinek, saj nam v prvi vrsti dvigajo razpoloženje, pomirjajo, pomagajo pri pozitivnem razmišljanju, te lastnosti pa so današnjemu zaposlenemu in zaposlenemu človeku zelo pomembne.

No, katero dišavo izbrati za svoj dom? Delimo nasvete!

 

OSNOVNI NASVETI ZA IZBIRO DOMAČE DIŠAVE

VSAK DOM IMA SVOJ VONJ

Pogosto je napaka pri nakupu dišave upoštevanje le vašega osebnega okusa. Navsezadnje ima vsak dom tudi svoj osebni vonj in edinstveno aromo, ki je odvisna od ljudi, ki živijo v njem in ga obiskujejo. Upoštevajte, ali se vonj, s katerim želite odišaviti prostor, ujema s tistim, kar je že v prostoru.

UPOŠTEVAJTE MNENJE DRUGIH

Domovi so kraj, kjer živi družina in kamor se srečujemo z prijatelji, zato mora vonj temeljiti na tem, kaj ima vaša družina oziroma prijatelji radi.

Vonj doma ne sme motiti, prav nasprotno, izboljšati bi moral razpoloženje. Zato je najbolje izbrati dišavo, ki bo všeč vsem v vaši družini. Najpomembneje je, da se izogibate izjemno ostrim, ekscentričnim vonjavam, še posebej, če so v vaši družini ljudje zelo različnih okusov in starosti.

Številne študije so namreč večkrat pokazale, da rahlo prijetna dišava dvigne razpoloženje vsakemu človeku za približno 40 odstotkov. Torej, katera koli klasična, prijazna dišava, ki ni preveč intenzivna, je najboljša rešitev. Te arome pogosto postanejo blažje dišave z notami sandalovine (Sandalwood).

PRILAGODITE SE NOTRANJOSTI

Pri ustvarjanju notranjosti doma ustvarimo prijetno okolje, zato je zelo pomembno, da je vonj skladen s celostno zasnovo okolja. Dišave lahko kombinirate tako s stilom kot z barvo v notranjosti. Mogoče je vaš dom svetel z veliko barvami? Potem bo za vas zelo primerna bolj sladka in svetlejša aroma.

Ali pa je morda vaš dom svetel in poleten? Potem bo ustrezala popolna kombinacija cvetličnih in svežih ali sadnih vonjev.

UPOŠTEVAJTE SVOJ NAMEN DIŠAVE

Preden izberete vonj, imejte jasen namen, zakaj je potreben. Mogoče želite, da nevtralizira druge vonjave? Ali pa želite poudariti notranje barve in razpoloženje? Ter če čutite dolgotrajno utrujenost, želite, da vas vonj poživi in ​​okuži s pozitivno energijo? Odgovor na ta vprašanja vam bo povedal, katera dišava vam bo pomagala doseči svoj cilj.

Različni vonji imajo različne učinke na okolje in ljudi okoli sebe. Na primer, sivka, cvetlične arome pomirjajo, vonji citrusov dvigujejo razpoloženje, dajejo energijo.

Če imate v vašem domu ali drugem prostoru tuje neprijetne vonjave, izberite enostavnejšo, manj dišečo dišavo, kot so vanilija, citrusi, da preprečite te vonjave. Preveč različnih mešanih okusov ima pogosto rahlo negativen rezultat.

ODLOČITE, KJE GA ŽELITE

Izberite domači vonj glede na to, kje ga želite zavohati. V spalnici je na primer priporočljiva uporaba blagih, lahkih in nežnih dišav, kjer bo popoln SANDALWOOD vonj. Dnevne sobe in kuhinje imajo običajno več vonjev, zato lahko uporabite močnejše vonje, kot so note ambra ali citrusov. Medtem ko kopalnice in stranišča pogosto želijo svež in čist vonj, in bo ta kot nalašč za cvetlične ali sadne vonjave.

RAZMISLITE, KAKŠNA ZDRUŽENJA SO ZA VAS

Izberite svoje najljubše praznovanje, jed ali film in razmislite o vonju, ki ga povezujejo z vami. Ne samo, da bodo vonji vaših najljubših stvari vzbujali nostalgično razpoloženje, ampak bodo vaš dom spremenili v prijetno, prilagojeno okolje.

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali najti popoln vonj za vaš dom, vendar ne pozabite, da ni treba vedno upoštevati pravil. Ne bojte se presenetiti edinstvenih arom, saj je vonj navdih. Je dinamičen, sezonski, spreminjajoč se – tako kot vaše razpoloženje.