Pomen dišav v vsakdanjem življenju

Vse, kar je povezano z vonjem nas navdušuje. Od tega, da lahko z njim obujamo spomine, do tega, da lahko vonj celo spreminja naše razpoloženje in vpliva na naše vedenje. Ste se kdaj vprašali, zakaj določen vonj na vas deluje pomirjujoče? Zakaj se zaradi nekega vonja počutite dobro ali slabo? Čutilo za vonj je eno najmočnejših čutil, ki ga ne smete podcenjevati. Vonj je tesno povezan s spominom in čustvi, zato ima lahko velik psihološki vpliv.

Z vsako novo sezono pridejo tudi edinstveni vonji. Poletje prinaša vonjave toplega peska, sladkega sadja, morskega vetra in sveže pokošenega sena. Podobno je dež povezan z vonjem zemlje. Spomladi in poleti, ko je zrak poln odvečne vlage, se voh dejansko izostri. Na podlagi lastnih izkušenj lahko ugotovimo, da vonj iz okolice pomembno vpliva na naše razpoloženje in počutje.

Ko pomislite na pet čutil, vam morda najprej pade na misel čutilo za vid. Morda ste “gurman” in običajno najprej razmišljate z želodcem, pri čemer je okus na prvem mestu med vašimi čutili. Vendar boste morda presenečeni, ko boste ugotovili, kako pomembno vlogo ima vaš voh pri vsakodnevnih odločitvah, čustvih in spominih.

PREDNOSTI DIŠAV ZA DOM: ZAKAJ JE VONJ BISTVENEGA POMENA ZA VAŠ PROSTOR

Da bi lahko našteli prednosti in pomen dišav, moramo naprej razložiti pojem aromaterapije in kako deluje.

Kaj je aromaterapija?
Aromaterapija je starodavna praksa, pri kateri se uporabljajo dišavna olja, ki spodbujajo čutila za vonj in splošno dobro počutje. Dišave se pridobivajo iz naravnih virov, kot so rastline, cvetje, lubje, listi in celo korenine, njeni učinki pa so odvisni od uporabljenih sestavin ali spojin.

Kako deluje aromaterapija?
Aromaterapija naj bi delovala tako, da aktivira vonjalne receptorje v nosu, ki nato prek živčnega sistema pošiljajo signale v limbični sistem – del možganov, ki nadzoruje čustva. Nekatere študije pa kažejo tudi, da imajo lahko dišave pri vdihavanju več koristi za zdravje. V nadaljevanju si preberite kako dišave vplivajo na vaše vsakdanje življenje:

Vračajo spomine

Morda ste že slišali, da vonj povezuje spomine. Skoraj vsakdo je ob srečanju z določenim vonjem doživel naval čustev. Ko naši možgani obdelujejo vonj, shranjujejo spomine. Zato se v trenutku, ko začutimo vonj nečesa znanega, ponovno sprožijo vsi spomini, povezani z njim. Lahko je to vonj po sveže pečenem kruhu, ki je napolnil vaše ulice, vonj po vaniljevem sladoledu, ki ste ga jedli z družino v otroštvu, vonj kavnih zrn, ki so jih mleli v tovarni, mimo katere ste hodili v šolo, omamni vonj domačih piškotov, ki vam jih je pekla mama  – vsak vonj lahko sproži vrsto čustev. Pravijo, da si 100-krat pogosteje zapomnimo vonj kot pa če nekaj slišimo, okusimo ali se dotaknemo. Verjetno poznate tisti občutek, ko pridete k nekomu prvič na obisk in zavonjate vonj prostora. Ta vonj na vas naredi še dodaten vtis o človeku in si ga boste verjetno zapomnili za celo življenje. Dišave veljajo za nekaj posebnega, saj lahko obudijo spomine, ki jih sicer nikoli več ne moremo obuditi.

Izboljšujejo vaše razpoloženje

Večina ljudi si v svojem domu želi vonj, ki spreminja razpoloženje. Nekatere vrste dišav lahko zmanjšajo stres in tesnobo, saj umirjajo in osvežujejo misli. Z dišavami lahko tudi povečamo energijo in izboljšamo osredotočenost.  Z njimi lahko zlahka spremenite vaše razpoloženje in spodbudite pozitivno naravnanost. Dišave pa ne vplivajo samo na razpoloženje, temveč tudi na splošno stanje osebe. Pravilno izbrane in naravne dišave lahko pomagajo mirno in samozavestno obvladati stresno situacijo, se osredotočiti, ko morate hitro opraviti pomembno nalogo, se razvedriti ali pa pomagajo če ne morete zaspati. Zato je zelo pomembno kakšno dišavo izberete zase ali pa za vaš dom, saj vas bo ta obkrožala dnevno. Dobro je vedeti tudi to, da na primer za v spalnico ne izberete dišave, ki poživlja in daste v pisarno sivko, ki pomirja.

Imajo zdravilne učinke na telo
Blagodejne lastnosti naravnih dišav preučujejo že desetletja, uporabljajo pa se že stoletja. Zato lahko zdaj mirno rečemo da delujejo! S pomočjo dišav se še niso naučili boriti proti resnim boleznim, vsekakor pa so dišave sposobne uravnovesiti telo, okrepiti njegove notranje vire in povečati njegove zaščitne funkcije. V nadaljevanju navajam nekaj zdravilnih učinkov na telo, ki jih imajo dišave:

 • pomagajo pri zdravljenju mučnih glavobolov,
 • lajšajo bolečino in pospešujejo okrevanje,
 • krepijo imunski sistem,
 • izboljšujejo spanec,
 • pomagajo pri prebavi,
 • delujejo kot naravni afrodiziak.

Ustvarjanje prijetnega in sproščujočega vzdušja za paciente je izziv za vsako zdravstveno ustanovo, ne glede na to, ali je velika ali majhna. Dišave sivke se na primer pogosto uporabljajo v domovih za ostarele, da pomirijo stanovalce, in v urgentnih ambulantah, da pomirijo zaskrbljene obiskovalce. Poleg tega so bolnišnice, centri za zdravljenje in domovi za ostarele nagnjeni k neprijetnim vonjavam. Dišavna raztopina bi zlahka opravila dvojno nalogo, saj bi pomirila prebivalce in hkrati prikrila neprijeten vonj.

Pričarajo vzdušje v prostoru
Seveda brez dišav ne gre, če želite v hiši (ali celo na delovnem mestu) ustvariti posebno vzdušje. Dišave dajo prostoru globino, mu dajo karakter in ga naredijo bolj zanimivega. Če želimo v svoj domači prostor, ali pa v katerikoli drug prostor vnesti neko vzdušje in narediti dober vtis na gosta ali stranko, ali pa tudi če samo želimo spremeniti svoje počutje, je zelo pomembno kakšen vonj uporabimo in kje. Kajti s pravo dišavo lahko ustvarimo res prijetno okolje in pravo vzdušje ne le v celotni hiši, temveč tudi v vsaki sobi (odvisno od namena) ali pa v avtu. V ta namen so primerni aromatični razpršilci, dišave za avto, sveče ali pa trsni difuzorji – samo izberite pravi vonj.

Vsi, ki se odločajo o poslovnih prostorih, se morajo vedno zavedati, da je v prostoru čutiti vonj. Ne glede na to, ali gre za maloprodajno trgovino s strankami, hotelsko avlo z gosti ali pisarno s strankami in zaposlenimi, lahko vonji (tako prijetni kot neprijetni) naredijo veliko razliko.

Izboljšujejo produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih
Kot sem že omenila lahko različne dišave izboljšajo okolje ter vplivajo na čustva in odzive. Na delovnem mestu je zato zelo dobro imeti dišave, ki povečujejo produktivnost.

Dišava, kot pomoč pri promociji izdelkov
Dišava lahko tematskemu okolju doda značaj, strankam pomaga “pobegniti” v drug kraj ali promovira izdelek.

Vonj okolice lahko skrajša zaznano čakalno dobo

Obstaja študija o tem, kako lahko vonjave vplivajo na naše zaznavanje časa. V eni od teh študij je bilo nekaj udeležencev izpostavljenih vonju otroškega pudra in vonju kave. Aroma kave je zmanjšala zaznavanje časa, aroma otroškega pudra pa ga je podaljšala. Prav tako je bilo dokazano, da prijetne dišave podaljšajo “čas bivanja” kupcev v trgovinah, kar povečuje verjetnost, da bodo kupci opravili nakup.

NA KATERE DIŠAVE BI MORALI BITI POZORNI, ČE ŽELIMO IZBOLJŠATI SVOJE DUŠEVNO POČUTJE?

To je v veliki meri zelo osebno in odvisno od vašega odnosa do vonja, ali vas spodbuja k sprostitvi ali ne. Pravega zapisanega pravila ni, vendar pa je zaznavanje občutij ob določenem vonju dober začetek za raziskovanje, katera dišava bo najbolje vplivala na vaše duševno počutje. V nadaljevanju navajam vrste dišav in kakšen vpliv imajo:

 • sadne dišave – najboljše za prebujanje in poživitev uma,
 • morske dišave – najboljše za pomiritev in ponastavitev misli,
 • lesne dišave – najboljše za občutek moči, pomirjenost in prizemljenost,
 • cvetlične dišave – najboljše za spodbujanje čistosti in lajšanje stresa,
 • aromatične dišave – najboljše za pomirjanje in lajšanje tesnobe.

V prodaji velikokrat najdemo sintetične dišave, ki lahko naredijo več škode, kot pa koristi. Da bi od dišav dobili kar največ koristi pa je treba uporabljati samo naravne in kvalitetne dišave, ki pa jih na trgu ni ravno veliko.

Pri nas vam v oddelku z izdelki za dom in avto ponujamo širok izbor naravnih dišav, ki v vaše življenje pričarajo koristi za zdravje, dobro počutje in dišeče okolje. Upamo si tudi trditi, da ponujamo visoko koncentrirana aromatična olja, ki zagotavljajo intenziven vonj in dolgo obstojnost.

Kot lahko vidite, so dišave veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Vonji lahko vplivajo na naše razpoloženje, zdravje, učinkovitost ter spomine in čustva. Ko boste naslednjič zaznali vonj, poskusite ugotoviti, kje ste ga prvič zavonjali, nato pa razmislite, ali se vam je spremenilo razpoloženje, in uživajte!

Kartica Cuban Soul

(1)
10.50 

Kartica Dark Charms

(1)
11.00 

Kartica Pomaranča čili

(1)
10.50 

”Odors have a power of persuasion stronger than that of words, appearances, emotions, or will. The persuasive power of an odor cannot be fended off, it enters into us like breath into our lungs, it fills us up, imbues us totally. There is no remedy for it.”

Patrick Suskind, Perfume: The Story of a Murderer